Colruyt

Zij doen het!
Colruyt doet het met minder

Colruyt werkt al jaren aan een groener energiebeleid. Vic De Meester, milieucoördinator van Colruyt, legt aan de hand van concrete tips uit hoe een bedrijf zuinig kan omspringen met energie.

Bij Colruyt luidt de leuze: de meest groene energie is de energie die je niet gebruikt. Vanuit die visie werkt Colruyt al van in 1990 aan een energiezuinig en milieuvriendelijk bedrijfsbeleid. “We willen als bedrijf zo duurzaam mogelijk omgaan met onze omgeving en met de grondstoffen waarmee we werken,” verklaart milieucoördinator Vic De Meester de groene visie van zijn werkgever.

Meten is weten
“De meest groene energie is de energie die je niet verbruikt. Dus zijn we een aantal jaar geleden begonnen met het gedetailleerd meten van ons energieverbruik. Eenmaal de meetresultaten bekend, konden we zien waar we te veel energie verbruikten en gingen we na hoe we dit konden vermijden.” Dat leidde tot een aantal concrete maatregelen en llagere energiefacturen.

Technische maatregelen
“In weinig gebruikte lokalen werkt de verlichting met bewegingssensoren, zodat het licht niet langer dan nodig blijft branden. De verwarming wordt overal centraal aangestuurd. In de grote opslaghallen werken we met verschillende lichtcircuits, aangepast aan de gebruikers, zodat die hallen niet altijd volledig verlicht zijn als dat niet nodig is.”

Nog zo’n concrete en opvallende maatregel: de reclameverlichting van de drankautomaten voor het Colruyt-personeel is in elke vestiging uitgeschakeld. “Een werknemer kwam op het idee om het verbruik van die automaten te meten. Bleek dat de verlichting voor extra warmte zorgde, waardoor de koelautomaat meer ging verbruiken. Nu zijn alle lampen uit de 126 automaten verwijderd. Dat scheelt per automaat 125 euro/jaar aan elektriciteitsverbruik. We rekenden even uit en komen op een besparing van 15 750 euro/jaar. Of hoe een klein idee tot grote resultaten kan leiden.”

Werk van lange adem
Colruyt werkt ook aan een voortdurende sensibilisering van zijn personeel. “Want streven naar een zuinig energieverbruik is een werk van lange adem,” stelde Vic vast. Verspreid over de volledige Colruytgroep zijn 16 werkgroepen energiezorg opgericht, die nadenken over hoe het energieverbruik nog lager kan.

Van elk van de 22 000 medewerkers die Colruyt in België telt, wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. “We geven hen vertrouwen en vragen hen te letten op hun eigen gedrag: spontaan lichten doven die te lang branden, defecten melden, computers uitzetten tijdens langere afwezigheid … Dat lukt niet bij iedereen even goed. Maar het moet gezegd: de meeste van onze werknemers, jong en oud, zijn gemotiveerd om het groene imago van Colruyt waar te maken.”

Terugverdiend
Kosten al die maatregelen dan toch niet ontzettend veel tijd en geld? “Op korte termijn wel,” zo beaamt Vic. “Zo was de installatie van ons energiemeetsysteem erg duur. Maar die investering is zo terugverdiend. Na het meten van het verbruik voor een bepaalde verpakkingsmachine ontdekten we dat de compressoren bleven draaien, ook al stond de machine uit. Door die ook uit te schakelen verbruikt het apparaat 40% minder. Met wat we daar hebben uitgespaard aan energiekost, is onze meetinvestering voor die machine op 3 maanden terugverdiend.”

Praktische tips
Vic heeft ook nog enkele energiebesparingtips voor iedereen thuis:
1. Ga voor een maximale isolatie van uw gebouw (of kies voor extra buitenisolatie bij renovatie).
2. Kies voor de best beschikbare technieken op vlak van verwarming en verlichting (bv. condensatieketel op aardgas, T5-TL-verlichting) ook al zijn ze in aankoop iets duurder.
3. Verlicht enkel lokalen waar mensen aanwezig zijn en dan enkel in functie van waar ze op dat moment mee bezig zijn (bv. gebruik een leeslamp in plaats van uw hele woonkamer te verlichten).
4. Installeer in elke ruimte thermostatische kranen op uw verwarmingsradiatoren, verwarm enkel de ruimtes die u gebruikt tot 20°C, hou de rest continu op 14°C.
5. Schakel apparaten die u niet gebruikt niet alleen uit maar haal ze ook van de netstroom (bv. standbylampjes van tv's, recorders, decoders, computerschermen,... kosten u al gauw 200 euro/jaar/gezin).